Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2014 20:48 - 3-те бизнеса в България от които се изкарват пари..... описани в наказателният кодекс.
Автор: ne6tataotjivota Категория: Политика   
Прочетен: 12992 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.02.2014 20:49


3-те бизнеса в България от които се изкарват пари..... описани в наказателният кодекс.

Не от вчера и днес е популярна българската приказка, че „Всичко от което може да се изкарват пари е описано в една дебела книга, наказателният кодекс“. Безспорен факт е че българите масово са бедни, не достатъчно умни за да не си пречат взаимно и не достатъчно глупави за да не търсят лесната и бърза печалба.... то не че в България има много каквато и да е печалба за обикновеният българин. Днес искам да обърна внимание на 3 неща, от които българите изкарват прилични пари и практикуват, не вредят повече от да кажем производители на безалкохолни напитки, а дори и да е така, такъв бизнес има и не е тайна за никого макар и незаконен. Незаконен не защото да ги наречем „престъпниците“ се крият, а защото е донякъде преследван от закона (предимно по сигнали на съседи или други завистливи обкръжаващи и конкуренцията) и в лек данъчен режим (не се плащат данъци влизащи в държавната хазна за пенсии или образованието на децата, а се дават пари на определени личности за да не виждат и чуват нищо).

Искам преди да напиша каквото и да е още, да подчертая, че със статията си не желая да поощря никого към съответните дейности, но все си мисля, че щом  има потребителско търсене, има и хора (не един и двама), които се занимават с това, изкарват се и някакви пари (което пак подчертавам в България не е никак лесно). Все си мисля, че е по-добре всичко това да бъде законно и добре регулирано. Няма да „открия топлата вода“ ясно става, че говоря за проституция, иманярство и търговията с леки наркотични вещества.

Да започнем с проституцията наричана още най- древната професия на света. Напълно незаконна под каквато и да е форма в Република България, каква ирония и нима никой не знае, че реално тя съществува, никой не е виждал момичетата по всяка магистрала, никой не е попадал в Интернет или във вестник на обява как момичета и момчета продават телата си. Нима това не е бизнес за милиони, от които и стотинка не влиза в държавната хазна. Не толерирам това, но подтикнати дали от мизерия или просто от лесният начин да се изкарат бързи пари много от момичетата и момчетата (било на магистралата, в Интернет, луксозните с който те запознава уж някой твой позната или момичето/момчето в бара, което дава номера си и си казва цената) го правят доброволно и напълно осъзнаващи това. Защо проституцията да не е легална, нима в по-голямата част от добре развитите европейски държави, в който това е така да са по-морално деградирали от нас??? Напротив, но там няма печелещи от факта, че никой не защитава момичето на улицата и тя няма права, но има задължения. Задължена е да плаща не данъци, а да плаща за охрана на някого, който да я защитава от това да не я хване полицията. Предимствата, който има узаконяването на проституцията са: намаляване на сивият сектор, увеличаване на данъците в хазната, защита на работещият, а защо не и на клиентът (при задължителни редовни прегледи). Недостатъците, които аз виждам са само два (може и да греша, но едва ли): морална деградация на нацията (позволявайки на проститутките да правят, това което правят) и вторият може би по- важен, за да не се случи това, е застъпването на нечии интереси.

Иманярството е тема, на която попаднах на скоро отново и е тема от детството ми останала, като спомен за вълшебни легенди, за крале и царства. Иманярите не са толкова популярни, както проститутките и нанасят далеч по-големи щети на историята, макар и части от въпросната история да са открити именно благодарение на тях - иманярите. Добре печеливш бизнес заразил десетки населени места, в които хората, като „болни“ разнасят легенди от уста на уста копаят цели нощи и дни криейки се от закона с идеята да направят големият удар (в някои забравени от бога села това е основният поминък). Безспорно е неправилно рушенето на храмове, гробове и жилища по този вандалски начин, но е безспорно и че иманярят е чел и познава по-добре историята от полицаите примерно, и полага повече усилия от средно статистически земеделски работници. И тук пак идва въпросът защо вместо държавата да гони тези хора, те да развиват бизнеса си нелегално, през нощта или само по места в които полицейски крак не е стъпвал, така или иначе пари за разкопки, история и култура няма. Защо чака да влезе посред нощ някой иманяр, в някоя гробница да разбие всичко с копача, да изкара златото и да я остави кучетата да я до разриват и ако някой я забележи евентуално и държавата да се намеси? Не е ли по логично да им позволят да задържат ценните за тях вещи (което така или иначе правят), но при условие примерно, че всичко стане по протокол (както го правят археолозите), веднага се сигнализира, всичко се опише и не пострадат гробницата и намиращото се вътре? Предимства на легализацията на иманярството: пълни музей с исторически находки, спасяване от поругаване и на множество гробища, разкриване на по-пълна картинка от историческата действителност (и чрез артефакти), намаляване на сивият сектор в икономиката, намаляване на износа на ценни исторически находки (при свободна продажба в страната), намаляване разходите за археологически разкопки. Недостатъци: държавата губи от изземане на ценностите открити от иманярите.

Търговията с леки наркотични вещества може би най-спорният от трите развиващи се през годините бизнеса. И това не поощрявам, но е научно доказано, че употребяващите марихуана не могат да изпитат зависимост, както от тютюнопушенето и не е по-вредно от алкохола (особено в прекомерни дози). Тук дилемата не е дали е вредно или полезно за държавата, не би могло да бъде полезно, но е факт че мнозина употребяват, мнозина пласират и мнозина произвеждат такива вещества. Това както и при останалите два изхранващи мнозина. Бизнеса е незаконно и може би най–опасно, сигурно и по тази причина е най–преследвано от закона.  И тук пак не разбирам как при положение, че има маса хора забъркани с това и не кой знае каква опасност от употребата на леки наркотични вещества (каквито могат да бъдат и алкохолите) не се позволи и регулира. Няма ясна статистика колко се произвежда, колко се продава и колко консумира, но огледайки се около себе си всеки може да си направи сметка, че не е малко. Поредният бизнес за милиони в сивият сектор, за да не деградираме морално (защото не сме). И пак ще дам примера с по-развитата държава (въпреки, че ми е неприятен и все ми се иска да сме развити ако не повече, то поне колкото останалите развити държави), та там вечер хората се прибират от работа и вместо да изпият една ракия, те палят една по-специална цигара. Не виждам разликата, освен, че алкохолът подлежи на проверка на качеството, до колко е опасен за живота и колко не, както върви с мито и бандерол, за който също се заплаща. Предимства на свободната търговия с леки наркотични вещества:  намаляване на сивият сектор, контролиране на пазарите, увеличаване на сумите получени в държавната хазна, контролиране на качество на стоката, увеличаване на износа. Недостатъци: морална деградация, вреди на здравето.

Определено всяка от тези дейности носи своят морален и далеч по-малък физически упадък, но безспорно те съществуват и се практикуват у нас с години и отдавна никой не се крие, всичко е ясно на всички и въпреки това явно засяга нечии интереси, тъй като не се слага край (то за край и е късно де), но не се и легализира. Залагам си главата, че ако тези 3 дейности се легализират и контролират ползите от тях биха могли да бъдат в пъти повече от негативите им. А ако всички заети в сферите изброени по-горе със сигурност би имало пари за  магистрали, пенсии, а може да останат и за образование и безработицата рязко ще намалее.




Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ne6tataotjivota
Категория: Други
Прочетен: 25584
Постинги: 2
Коментари: 2
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031